L’equip investigador de la URV que ha dut a terme el projecte, ha confirmat vuit noves varietats no catalogades que se sumen a les set ja descobertes per la Universitat de La Rioja.

L’estudi ha estat presentat aquest divendres al nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge, amb la participació de Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, la doctora Maria Francesca Fort Marsal, de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, i Lluís Molla, de la Fundació Remença XXI.

L’Àrea de Biologia de la Vinya del grup de recerca TECNENOL de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha catalogat quinze noves varietats entre els ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni, set de les quals havien estat detectades per investigadors de la Universitat de La Rioja. Aquestes varietats, desconegudes fins ara, enriquiran els catàlegs de biodiversitat vitivinícola amb cinc varietats vitícoles, nou fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i una de totalment salvatge. Pels autors de la recerca, ha quedat demostrat que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana, presenta una singularitat encomiable. Aquest descobriment s’ha realitzat mitjançant la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats), també coneguda per tècnica de microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells.

En aquesta nova recerca, l’equip investigador liderat per Francesca Fort, amb la col·laboració dels pagesos de Calonge units sota la Fundació Remença XXI, ha estudiat el perfil genètic de noranta-dos ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni. La transmissió de costums i maneres de fer de pares a fills durant generacions ha fet que en les plantacions d’aquest poble del Baix Empordà s’hi trobi “un paradís de biodiversitat” pel que fa a les varietats de vinya, que els experts consideren “una autèntica Arca de Noè de la viticultura catalana”. L’anàlisi genètica va detectar cinquanta-dues varietats diferents, de les quals quinze no estaven identificades. Es tracta de varietats no catalogades a cap de les bases de dades a les quals té accés la comunitat científica.

En un estudi previ al mateix terme municipal, investigadors de la Universitat de La Rioja varen detectar onze varietats desconegudes, set de les quals han pogut ser confirmades per l’equip de Francesca Fort, entre les quinze varietats identificades en aquesta recerca.

Es pot hipotetitzar que, d’entre totes les noves varietats trobades, n’hi ha cinc de viníferes, nou fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i una de totalment silvestre. Les viníferes s’han batejat com Picapolla moscatella, Caïm 6, Cargol, Roseta i Colló de gall negre; les mestisses com Moscat negre, Mullí, Abeller, Caïm 3 10, Molla 3 T, Roig de la costa, Carinyena roja, Híbrid de maduixa i Grech 2; i la varietat silvestre, Grech 1. L’estudi demostra que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana, és d’una gran singularitat.

Més enllà del valor biològic i botànic d’aquesta recerca, gràcies als seus resultats la cultura i les tradicions calongines aportaran a la lexicografia catalana —i mundial— quinze nous noms propis per a les varietats de nou descobriment, quaranta-nou nous sinònims i tretze noms per individus mutats.

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha finançat aquest projecte, sorgit de la voluntat de replantar vinyes amb varietats tradicionals, només presents al terme d’aquesta localitat empordanesa.

L’estudi ha estat presentat al nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge. Aquest dissabte 1 de juny a la tarda, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha organitzat una jornada per conèixer aquestes instal·lacions, així com presentar a la ciutadania el projecte de la URV.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*