Cent actors i actrius amb diversitat funcional, discapacitat inteŀlectual i malaltia mental interpretaran la trilogia teatral Com un llum. La nova producció d’Escenaris Especials vol donar pes a la llum per fer-la un personatge més de les històries. Diumenge la producció d’estrena a Cassà, a la Sala Centre Recreatiu a les 18 h

Escenaris Especials treballa perquè a l’escenari s’hi vegi reflectida la diversitat real que existeix a la nostra societat. El projecte, que fa teatre amb persones en risc d’exclusió social des del 2006, anualment crea espectacles a partir de les idees i inquietuds dels alumnes.

Escenaris Especials està com un llum i ho vol evidenciar en una trilogia d’espectacles protagonitzats per a persones que sovint són amagades a la foscor, als marges, allà on la llum poques vegades iŀlumina.

Cada espectacle de la trilogia és construït per diferents històries, independents i genuïnes, que faran viatjar a l’espectador per mons distòpics, fabules fantàstiques o relats costumistes. Interpretades per alumnes de Fundació Ramon Noguera (Girona i Cassà de la Selva), Fundació Support-Girona, l’Escola de teatre del Gironès, Fundació Autisme Mascasadevall, Fundació Estany, Associació Canaan i l’Ateneu obert de la dona de Banyoles, s’han creat a partir d’un procés de creació coŀlectiu juntament amb les directores i director, Belin Boix, Maria Cambil, Berta Camps, Eva Ferré, Paula Fossati, Tere Solà i Jordi Subirà.

Enguany acollim un grup nou al projecte d’Escenaris Especials, un grup de 10 joves amb trastorn d’espectre autista, usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària de Cerdanyola del Vallès. La docència i la direcció de la peça ve de la mà de Marta Iglesias, psicòloga i directora teatral professional.

“Vam fer una pluja d’idees: jugant i improvisant. Fins que un dia se’ns va encendre una llum i vam creure interessant parlar, justament, de la bombeta centenària que avui en dia encara continua encesa” confessa Tere Solà, directora del grup de Fundació Estany, amb qui han treballat per crear una història al voltant d’una bombeta indestructible.

“Aquest any hem treballat la concreció en diverses escenes de dos o tres personatges que, davant d’un taüt, s’acomiaden per sempre del teatre” explica Eva Ferré, directora del grup de Fundació Ramon Noguera, amb qui, a través de la llum, convertiran el teatre amb una cerimònia fúnebre.

“El que passa a l’obra ha estat proposat a partir d’improvisacions fetes a classe. Hem treballat conjuntament docents i alumnes”, comenta Paula Fossati, directora del grup Escola de teatre del Gironès. El grup, format per joves, mostra una proposta metateatral on l’absència de llum és el feix narratiu de l’acció.

Totes les històries s’uniran a partir d’unes petites peces originals, dirigides per Clàudia Cedó, i creades i interpretades per actrius i actors d’Escenaris Especials.

Escenaris Especials és eixelebrat i esvalotat. Ha perdut del tot la raó i opera sense reflexió. Està boig i no està bé del cap.Està com un llum. Escenaris Especials està com un llum que surt de la norma per buscar noves possibilitats. Com un llum que vol mostrar diferents formes de narrar i interpretar. Com un llum que posa el focus en històries que no es volenveure perquè són esbojarrades, sonades, tarades.

PROPERES DATES:

  • 9 DE JUNY, a les 18h, a la Sala Centre Recreatiu (Cassà de la Selva)
  • 27 DE JUNY, a les 18h, a l’Ateneu de Cerdanyola (Cerdanyola del Vallès)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*