Calonge
Calonge

El poble de Calonge està situat al Baix Empordà al vessant oriental de les Gavarres. El sector muntanyenc té el seu punt més alt al Puig Cargol amb 363 metres d’alçada. Al litoral sud la zona rocallosa i escarpada de les Gavarres arriba coberta de pinedes fins al mar. El terme municipal limita amb Castell – Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Vulpellac i Palamós.

Els dos nuclis de població més importants són Calonge cap a l’interior i Sant Antoni que engloba l’àrea marítima molt més poblada durant l’estiu.

Què visitar?  
– Castell de Calonge

El Castell de Calonge ofereix elements de diverses èpoques. La part més ben conservada és l’edifici de planta rectangular amb muralla i torres de la part nord de l’antiga fortalesa. La part que es considera més antiga és la torre de planta quadrada de l’extrem sud-oest, del segle XI mentre que la major part de la construcció són del s. XIII. La façana meridional  que dóna al pati d’armes reconvertit avui en plaça pública, fou reformada als segles XIV i XV introduint-hi finestres geminades gòtiques. L’any 1949 es va declarar Bé d’Interès Cultural i des de l’any 1979 fins ara s’han fer diverses reformes de rehabilitació i millora. Actualment el castell és propietat de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de la seva adequació.

– Església de Sant Martí

L’església de Sant Martí de Calonge és del segle XVIII aixecada sobre l’anterior església romànica. La nau és molt espaiosa amb capelles laterals comunicades i capçalera poligonal. La portalada és rectangular i la façana està decorada amb columnes laterals i amb una figura de Sant Martí.

Les restes romàniques de l’anterior edificació demostren que es tractava d’una església de tres naus transsepte i tres absis, d’unes grans dimensions.

– Dolmen i menhir de Puigsesforques

El dolmen de Puig Sesforques situat entre Sant Antoni i Sant Daniel és un dels grans megàlits catalans més propers al mar. El menhir que havia decaigut amb el pas del temps fou traslladat l’any 1958 i actualment consta com el menhir més voluminós del territori de les Gavarres.

– Assentament romà de la Vil·la romana del Collet

La Vil·la romana del Collet és un assentament datat del segle II a.C. Es considera que fou habitat fins a finals del segle V o principis del segle VI. Les primeres traces de la vil·la van trobar-se al segle XIX quan es va construir la carretera de Sant Feliu de Guíxols a Palamós. Actualment El Collet és un Espai de Protecció Arqueològica

Festes i Celebracions

La Festa Major de Calonge – Sant Antoni se celebra el segon cap de setmana de juliol, mentre que la Festa Major d’Hivern és per Sant Martí, pels volts de l’11 de novembre.

Durant l’any s’organitzen a Calonge altres activitats com la cavalcada de Reis, la Fira de la Candelera al febrer, el Carnestoltes, l’Aplec de la Sardana i el Mercat Medieval per Setmana Santa i el Festival de Música de Calonge durant l’estiu.

Com arribar-hi?

Calonge – Sant Antoni està situat al centre de la Costa Brava ben comunicat tant amb Barcelona com amb Girona per l’Autopista AP7 (34,1 Km), la Nacional II (31,1km) o la C25 (26 km).

L’estació de tren més propera es troba a Caldes de Malavella a uns 25 minuts o a Girona a poc més de 40 quilòmetres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*