El Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell exposa un pessebre monumental i un diorama

El proper 16 de desembre s’obrirà al públic, a l’entrada del Museu del Suro de Catalunya, un pessebre monumental i un diorama ambientat en una fàbrica de taps. El pessebrisme ha estat relacionat sempre amb el món del suro, tant la realització dels paisatges com les casetes s’han fet d’aquest material des de fa centenars d’anys. Per aquest motiu el pessebre ha estat present cada any des de l’obertura del Museu del Suro a la dècada de 1990.

Enguany fa 800 anys de la data que es considera el punt de partida de les representacions del naixement, per celebrar aquesta efemèride s’ha creat el Comitè organitzador a Catalunya dels 800 anys que proposa la realització d’activitats a tot Catalunya. El museu s’ha adherit a aquest moviment amb els pessebres i amb la realització de tota mena d’activitats nadalenques especialment destinades al públic familiar.

El Pessebre, sense cap mena de dubte, és un element del patrimoni cultural que està en vies de ser inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La instal·lació es fa des de fa anys en col·laboració amb els Amics del Pessebre del Baix Empordà, que de la mà de Josep Farrarons, construeixen el pessebre monumental. El diorama és una donació de Lluís Gubert, de temàtica nadalenca en l’entorn d’una fàbrica de taps.

Fins al 7 de gener, el Museu dona a conèixer i posa en valor el món del suro a través d’activitats gratuïtes per a tots els públics, activitats tradicionals nadalenques, diverses manualitats per a crear postals o bé decoracions i àlbums de records que serviran de pretext per a conèixer l’origen del material i treballar amb paper i aglomerat de suro.

De tota la programació cal destacar els talleres que es faran el dia 23 de desembre a les 17.30 h i el 27, 28 i 29 de desembre i 2, 3 i 4 de gener de manera contínua de les 16.30 fins a les 18.30 h, per facilitar que el màxim de mainada pugui accedir a les activitats. El Museu també col·labora amb el taller que es portarà a terme al final del recorregut de l’espai màgic de la bòbila La fàbrica de joguines organitzat per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell. És important concertar prèviament l’assistència a les activitats ja que cada any s’omplen ràpidament.

També hi haurà l’oportunitat de veure les millors vistes de l’Empordanet tot pujant a la Torre de Can Mario de manera gratuïta (Centre d’Interpretació del Dipòsit d’Aigua Modernista) del dissabte 23 fins al diumenge 7 de gener. Cal consultar els horaris al web del museu.

També, a la recepció del museu, s’hi podrà trobar un photocall amb arbre de Nadal, el gran tió, així com un espai infantil lliure de dibuix. També es podran realitzar la gimcana o el cluedo de forma autònoma i gaudir dels jocs del nou espai de 0 a 6 anys anomenat Minimón.

Durant les festes encara hi haurà l’oportunitat de veure, l’exposició Recuperem les Torretes, la reivindicació popular del patrimoni cultural. Aquesta mostra, organitzada per iniciativa del moviment “Recuperem les Torretes”, recull la història de l’edifici així com les reivindicacions actuals. Inclou un documental fet per l’escola Barceló i Matas l’any 2010 i un altre creat per Abel Sola, Eva Bonaventura i Sandra Bisbe amb un recull de les anècdotes i històries de vida dels veïns i veïnes del barri. També s’ha donat un espai al fet que ha estat també lloc d’inspiració d’artistes, s’hi pot gaudir dels dibuixos de diversos sketchers i una obra mural de l’artista Lola Barranco de reflexió sobre el futur desitjat d’aquest patrimoni.

La programació es complementa, un any més, amb la campanya Nadal al Museu, una acció de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, que per segon any s’ha fet a mode de projecte educatiu i de cocreació amb alumnes de 1r de batxillerat artístic de l’INS Santiago Sobrequés de Girona.

Les nenes i els nens podran fer la visita per lliure al museu acompanyats d’un llibret d’activitats que es proporcionarà de forma gratuïta, els proposarà la cerca de peces o espais del museu. Un cop davant de les peces, i a partir de l’observació,
hauran de resoldre uns petits reptes, i un cop finalitzada l’activitat, a la recepció del museu, se’ls hi regalarà un petit obsequi: una làmina que els alumnes de l’INS Sobrequés han dissenyat expressament per a l’ocasió.

Una àmplia i variada programació a l’abast de tots els públics.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*