principal de la bisbal

Aquest cap de setmana arrenquen les Fires de Sant Narcís de Girona i l’Auditori de Girona se suma a aquesta celebració amb quatre propostes musicals d’estils molt diversos: de sardanes a havaneres, passant per música coral i música sacra, amb La Principal de La Bisbal (29 d’octubre), una cantada d’havaneres amb Terra Endins (29 d’octubre), Cantalà del Cor Maragall (1 de novembre) i l’estrena de la Missa de Sant Narcís, Deus tuorum militum a càrrec de Música Antiga de Girona (5 de novembre).

Consolidada com la cobla catalana de més prestigi, la cobla La Principal de la Bisbal arriba cada any a l’Auditori de Girona el dia de Sant Narcís per oferir el seu esperat repertori de sardanes. Durant la seva trajectòria ha obtingut nombrosos guardons -entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi- i ha estat una autèntica ambaixadora de la cultura catalana. Enguany, la formació dirigida per Francesc Cassú actuarà el dissabte 19 d’octubre, a les 12 h, a la Sala Montsalvatge i oferirà peces del repertori sardanístic com “Girona, ciutat pubilla”, de Manel Saderra; “Com un passarell”, de Ricard Viladesau, o “Girona m’enamora”, també del mateix compositor.

També el dissabte 29 d’octubre, a les 20 h, la Sala Montsalvatge acollirà el concert d’havaneres amb Terra Endins, una formació que va néixer a Girona l’any 1974 i que, des de llavors, no ha deixat mai de cantar havaneres, sardanes i cançons populars. Actualment, el grup està format per Miquel Llorenç a la guitarra i a la veu de tenor; Joan Vila a la veu; Joan Vila Safont a la veu, i Alba Domènech a la veu i al contrabaix. Les entrades són gratuïtes i es repartiran a partir d’una hora abans de l’inici del concert.

Per Tots Sants, l’1 de novembre, l’Auditori de Girona acollirà l’estrena de Cantalà, del Cor Maragall. Una proposta amb la voluntat de reivindicar el patrimoni musical del nostre país, sovint menystingut, ignorat o oblidat. Un repertori coral plenament català, amb obres de compositors del país ja consagrats (Montsalvatge, Oltra, Crivillé i Morera) al costat de compositors més actuals, sense oblidar una representació de compositors gironins. El concert tindrà lloc a les 12 h a la Sala Montsalvatge i serà de preu emocional.

Per culminar les Fires a l’Auditori, l’equipament gironí acollirà la presentació oficial de la Missa de Sant Narcís, Deus tuorum militum, a càrrec de Música Antiga de Girona, amb direcció de Pere Lluís Biosca.

La solemníssima consagració de la capella de Sant Narcís dins la basílica de Sant Feliu el 1792 va ser la culminació d’un llarg procés. El bisbe Lorenzana, el seu impulsor, va voler una capella feta amb tota mena de luxes arquitectònics. La missa Deus tuorum militum va ser un dels actes importants dins dels tres dies festius que va durar aquesta consagració. És una obra a dos cors i orquestra de cambra, escrita el 1792 per Josep Pons (Girona, 1768 – València, 12 d’agost de 1818), amb un estil operístic desconegut fins aleshores a la ciutat. L’estrena tindrà lloc el dissabte 5 de novembre a les 19 h a la Sala de Cambra.

Les entrades ja estan disponibles a www.auditorigirona.org.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*