La Caminada Memorial Isabel Vila s’emporta el XXV Premi Cirera d’Arboç

La iniciativa Caminada Memorial Isabel Vila, votada unànimement pel jurat, s’ha endut el XXV Premi Cirera d’Arboç. Aquest projecte reivindica la gesta realitzada per la primera dona sindicalista catalana, Isabel Vila, i altres persones de Llagostera, que van caminar durant vuit hores per auxiliar els ferits del Foc de la Bisbal el 6 d’octubre de 1869. 

La caminada s’ha anat duent a terme des de l’any 2000 gràcies a la col·laboració d’associacions i de gent compromesa amb el territori, la història i la ideologia que Isabel Vila representa. Actualment hi participen els pobles de Llagostera (sumant-hi la gent de Cassà), la Bisbal i Calonge i s’organitzen tres punts de sortida per trobar-se tots al peu del puig d’Arques i cantar la cançó popular d’«Isabel Cinc Hores». 

La finalitat del Premi Cirera d’Arboç és valorar les accions directes i palpables dutes a terme en l’àmbit de les Gavarres i recompensar les persones físiques o jurídiques o bé els col·lectius que hagin contribuït amb la seva activitat a la conservació, la millora o la descoberta dels valors del massís. 

L’acte ha tingut lloc aquest divendres 26 de novembre al pavelló de Mont-ras, on han participat el president del Consorci de les Gavarres i vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas; l’alcaldessa de Mont-ras, Vanessa Peiró, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabeth Sánchez  

Presas ha destacat que «els premis Gavarres són més que uns premis; són un moment de trobada anual que, juntament amb l’Aplec de Sant Cebrià dels Alls, uneix totes aquelles persones, entitats i institucions que s’estimen les Gavarres».   

Presas ha remarcat també «el compromís ferm de la Diputació de Girona de seguir treballant des del Consorci de les Gavarres per fer d’aquesta entitat supramunicipal una eina útil i engrescadora per a tots aquells que en formem part». 
 

L’acte s’ha iniciat amb la presentació del llibre Aprendre de l’arquitectura anònima: Les Gavarres, d’Oriol Granyer, tècnic del Consorci de les Gavarres, i Olga Muñoz, arquitecta i coordinadora de l’Associació GRETA. Amb aquesta publicació, veu la llum el treball de camp realitzat entre el 2018 i el 2019 sobre els masos i les cases de poble seleccionats pel fet de conservar bona part de la construcció original, i recollir i conèixer la tradició arquitectònica local. 

Durant la gala dels premis també s’han donat a conèixer els resultats del projecte de recerca premiat l’any passat amb el XXX Premi Joan Xirgo, «Estudi de la distribució, l’hàbitat i l’estatus de conservació del lludrió llistat (Chalcides striatus) i altres rèptils rars a les Gavarres», a càrrec dels autors, Eudald Pujol i Oriol Baena, membres de la Societat Catalana d’Herpetologia. 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*