Versió hivernal del fITM de la Bisbal

Les vides de l’acrònim del fITM són inesgotables. Si aquest estiu deixava Torre Maria i es reinventava al Terracotta Museu, aquest 2021 l’encetarà amb una versió hivernal del cicle de concerts al Teatre Mundial. Durant cinc dissabtes, del 9 de gener al 6 de febrer, arriba el Festival Internacional del Teatre Mundial a la Bisbal d’Empordà. Oferirà un cartell eclèctic i divers, amb propostes de proximitat, amb artistes emergents i veterans: noms com Jaume Arnella & Carles Belda, Medusa Box, Carles Viarnès, Maria Jaume, La Ludwig Band i Carpa Negra desfilaran per l’escenari de l’emblemàtic equipament bisbalenc.

Tret de sortida amb l’experiència ‘Nun’ de Carles Viarnès
Dissabte 9 de gener
Què hi havia abans de la creació? Segons els antics egipcis, un oceà inconcret que rebia el nom de “Nun”. La mateixa paraula es traduiria de l’esperanto com “Ara”. Un i altre concepte ens remeten al pas del temps, element central del nou disc (el quart) de Carles Viarnès, una col·lecció de peces íntimes i evocadores que transporta a altres dimensions ignotes. Pianista i compositor de formació clàssica, les creacions del músic igualadí s’emmarquen en el minimalisme i la música contemporània, afegint pinzellades d’electrònica i experimentació. Una experiència imprescindible al Teatre Mundial.

Folk acústic i sincer de la menorquina Maria
Jaume
Dissabte 16 de gener
El folk acústic i el pop independent en la seva accepció més íntima són els signes d’identitat de Maria Jaume, jove cantautora mallorquina que es presenta amb un grapat de cançons pròximes i sinceres, marcades per unes lletres crues i transparents, amb referents que van de Julia Jackin o Angel Olsen a Miquel Serra, sempre amb un regust mediterrani. Guanyadora a la darrera edició del concurs Sona 9, ara presenta el seu primer àlbum, “Fins a maig no revisc”, produït per Pau Vallvé.

Música de taverna de la mà del duet transgeneracional Jaume Arnella i Carles Belda
Dissabte 23 de gener
Una de les nits destacades del cartell del fITM d’hivern. El romancer Jaume Arnella (Barcelona, 1943) és una baula imprescindible per entendre com la cançó popular ha perviscut i ha transmutat fins arribar als nostres dies. I vindrà acompanyat de Carles Belda(Sabadell, 16 de juliol de 1972), acordionista diatònic, que ha format part de grups com La Xaranga Revoltosa, Blat Segat, Pomada (amb Helena Casas) i Ensaladilla So Insistent, Mesclat, o El Belda i el Conjunt Badabadoc. Dos músics, de dues generacions diferents, que faran un seguit de cançons de taverna amb la companyia d’un acordió i una guitarra, exercint d’animadors d’una litúrgia bàquica que qui l’ha tastada s’apunta a repetir.

Doble concert de propostes emergents: La Ludwig Band i Carpa Negra
Dissabte 30 de gener
El 2017 La Ludwig Band va començar a tocar les cançons que el Quim Carandell acumulava des de l’adolescència. Des del Cuartelillo d’Espolla, la base operativa del grup i antiga caserna de la guàrdia civil, el grup assaja, evoluciona i perfecciona aquestes cançons. Sona folk pedant, cançons de pastorets i s’escolten heptasíl·labs que parlen de la vida i rimen assonants. Temes potser quotidians, potser no tant, amb girs inesperats i secrets que es descobreixen amb el temps: presentaran el seu àlbum de debut “Al límit de la tonalitat”. Obrirà la vetllada el grup osonenc Carpa Negra: una refrescant mostra d’improvisació poètica i rock fragmentat.

Primera ocasió per viure en directe el conceptual ‘I Loe Astronomy’ de Medusa Box
Dissabte 6 de febrer
Els bisbalencs tornen a la càrrega amb el nou disc, “I Love Astronomy”: un disc conceptual que cuida tots els detalls amb un univers creatiu propi: el grup s’ha convertit  en la tripulació d’una missió espacial. L’àlbum és el projecte multidisciplinari en el qual Medusa Box porta treballant des de principis de 2019. I és que la cosa va treure el cap aquest maig amb ‘Bending Time’, una magnificient carta audiovisual de presentació. Seguit de mons que vibren a altres freqüències, van passar a lluitar contra la colonització de l’espai exterior a ‘Interferences’, per acabar qüestionant la linealitat i continuïtat de la història humana a ‘Dashes’. Primera oportunitat per descobrir en viu el darrer treball del grup liderat per Enric Mont.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*