El 2021 ha començat amb un hivern ben dur, i el cert és que ja ens agrada que l’hivern sigui com cal, ben fred. Però és que, a més, aquests primers dies ja ens han deixat algunes febles precipitacions d’aigua neu a la mateixa costa, on sempre resulta sorprenent.

I també ha estat sorprenent el record de temperatura mínima mai enregistrada a la Península Ibèrica, el dia de Reis vam arribar a Catalunya, a les valls del Pirineu, a entre 34 i 35 graus sota zero! I el dia 7, a Vega de Liordes, a Lleó, als Picos de Europa, es va arribar a -35,8! Espectacular! Però a casa nostra no ha fet tant fred. Les mínimes han estat entre -1 i -7, i les màximes s’han mogut entre els 7 i els 10. Hem tingut molt poca pluja, en forma d’aigua neu i neu granulada en alguns indrets, només 0,2 mm.

I aquest cap de setmana seguirem amb ambient gèlid i força variabilitat, però sempre amb el domini dels núvols, que arribaran del sud i sud est i seran molt densos i persistents durant pràcticament tot el cap de setmana.

Aquests núvols ens deixaran pluges, que poden ser més intenses més cap al sud, aquí no acabarien d’arribar amb força. Però atenció, si arriben, sobretot a l’interior, sí que poden ser en forma de neu, procedent de la tempesta Filomena.

Una tempesta que ens arriba des de l’Atlàntic passant pel sud de la Mediterrània i arribant a Catalunya des de les Balears, portant aire molt humit. Quan aquest aire humit xoqui sobre nostre amb l’aire molt fred que ha arribat amb vents de l’oest, es poden produir nevades generalitzades a tot Catalunya, que poden deixar gruixos d’entre 2 i 15 cm pràcticament arreu durant els propers dies, especialment el dissabte. Les nevades seran menys intenses a la costa del nord-est de Catalunya. Farà fred, amb mínimes entre -4 i -1 i màximes de fins a 5 graus.

I el diumenge les temperatures màximes seran una mica més altes, arribant els 7 graus, i les mínimes, com dissabte, seran fredes, amb -2 pràcticament arreu, i farà més Sol que dissabte.

La mar estarà picada, amb onades de fins a 2 metres i mig a la platja, tindrem temporal de mar, la temperatura de l’aigua serà de 12 graus.

El vent serà important, de fins a 70 km/h just davant de la costa, i més calmat a l’interior, amb cops de fins a 25 km/h. Bufarà fort de nord-est.

Durant la setmana vinent continuarem amb aquest ambient completament gèlid, amb mínimes que es mantindran entre els -2 i els -5 graus. Les màximes s’aniran recuperant de mica en mica, i aniran pujant dels 5 als 11 graus. Tindrem intervals de núvols i en principi sense precipitacions importants.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*