«Homes de fum»

El proper dijous 20 d’octubre, a les 19.30 h, es projectarà el documental d’Antoni Martí, “Homes de fum”, al paratge Lluís Pla, on aquests dies s’està celebrant La Carbonera de Forallac.

Es tracta d’un llarg metratge documental (reeditat de nou vint anys després) que posa en valor la feina dels vells carboners de les Gavarres, que per primera i única vegada a la història van fer 3.000 km fins a la regió sueca de Glavëborg en un intercanvi cultural l’any 2001.

El cineasta Antoni Martí ha revisat i ampliat 20 anys després l’icònic treball que va duu a terme per documentar l’intercanvi entre carboners catalans i suecs l’any 2001. El resultat és un treball nou,  profusament documentat que mostra una gran quantitat de noves imatges de l’experènca i reflexiona sobre el llegat que en va deixar a Forallac, on des de l’any 1996 se celebra la popular festa de La Carbonera.

La importància del bosc a Suècia va molt més enllà de la importància econòmica, forma part de la seva identitat. Durant l’estada es va tenir l’oportunitat de conèixer a fons la cultura tradicional dels carboners, que inclou música, llegendes, poesia i gastronomia. També com a les Gavarres, l’ofici de carboner va marcar una manera de viure, mirant el fum i vetllant la pila des de les barraques escampades a mig de bosc.

“Homes de fum” mostra, doncs, com carboners catalans i suecs van compartir i comparar les diferents tècniques de cocció d’un dels oficis més vells del món.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*