art i gavarres

El Consorci de les Gavarres, en el marc de la cinquena edició del Festival Art & Gavarres, ha iniciat enguany una col·laboració amb la Fundació Setba que té per missió acostar l’art a col·lectius en risc d’exclusió social i mostrar la seva realitat a través de la cultura. Aquesta col·laboració s’ha concretat amb la incorporació d’una instal·lació artística creada per la Fundació Setba amb la col·laboració de l’artista Quim Moya, l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau i la Fundació Drissa, entitat sense ànim de lucre que treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen problemes de salut mental.

La presentació i inauguració de l’obra ha tingut lloc aquest divendres als jardins del Doctor Figueres del Museu Arqueològic de Girona, on es podrà visitar fins al 30 de novembre.

El punt de partida d’aquesta instal·lació és el projecte de respir artístic Natura és cultura, en què vuit usuaris i dos professionals de l’entitat gironina Drissa han conviscut durant una setmana a la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó (Bages). L’obra presentada porta per nom «Caminants». Es tracta d’una instal·lació feta amb els troncs de pi blanc del bosc del camí de la transhumància d’Avinyó, recollits i treballats pels usuaris i usuàries durant el projecte.

Tal com ha explicat l’artista Quim Moya «a partir de la recollida i el treball de troncs de pi blanc, les branques d’aquests arbres lluiten per arribar a la llum del sol, i creen formes curvilínies molt particulars. Un cop es giren, es converteixen en caminants, que ballaran a l’entorn del gran pi situat al jardí que hi ha darrere del Museu Arqueològic de Girona».

Aquesta proposta artística s’emmarca dins dels principis de l’art i natura (land art, en anglès), un corrent de l’art contemporani, en què el paisatge i l’obra estan estretament units, ja que es fa servir la natura com a material per a la creació.

Amb aquest projecte, la Fundació Setba participa per primer cop al Festival Art & Gavarres, un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. De la mateixa manera, relaciona l’art i la natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor.

Aquesta instal·lació s’emmarca també dins dels actes del Dia Internacional de la Salut Mental, amb la voluntat de donar visibilitat a aquest problema i amb l’objectiu de desestigmatitzar les persones que pateixen aquests tipus de trastorns.

Podeu consultar la programació, els artistes i la ubicació de les obres al web www.artigavarres.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*