Un total de 7 restaurants del terme municipal de Palafrugell celebraran, del 8 d’octubre a l’1 de novembre, la 24a edició de la campanya gastronòmica Es Niu, que oferirà la possibilitat de degustar un dels plats més emblemàtics de la cuina local de la vila.

Es niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, en què en els seus inicis no s’hi posava carn, ja que es tractava d’un plat propi de Quaresma. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint, els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes.

Es tracta d’un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a les barraques. La preparació d’aquest plat és molt llarga, dura unes cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els altres ingredients. Per aquesta raó, molt sovint no es troba a la majoria de cartes dels restaurants i en tot cas cal encarregar-lo.

El principal objectiu d’aquesta campanya, que data de l’any 1998, és, d’una banda, donar a conèixer Es niu als que encara no l’han descobert i, de l’altra, fer-ho més accessible als amants de la gastronomia tradicional.

Els restaurants participants són: L’Arc (Palafrugell), La Xicra (Palafrugell), Pa i Raïm (Palafrugell), El Balcó de Calella (Calella de Palafrugell), Les Voltes by Es Portal (Calella de Palafrugell), Casamar (Llafranc) i Es Portió (Tamariu). El menú especial Es niu que ofereixen, oscil·la entre els 38 i els 55 euros per persona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*