fitag 2020
Irene Roé / FITAG

La vintena edició del festival no ha estat una edició de grans celebracions si no de petits actes teatrals de resistència, demostrant a la societat que davant les adversitats només hi ha un camí que és avançar.

Aquesta és la màxima que segons el director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, Martí Peraferrer, s’ha anat repetint tot l’equip del FITAG durant els 5 dies que ha durat aquest festival.

Enguany, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona ha viscut la seva edició més excepcional. Tot ens era desconegut i havíem d’estar sempre sota les indicacions diàries de les autoritats sanitàries, però han estat més fortes les ganes de no abandonar el públic i a les companyies del FITAG, que el desgast personal i les tensions d’un equip que havia de tornar-se a reinventar i dimensionar per pair i construir un festival teatral en temps de pandèmia, ha assenyalat el director del festival.

Les companyies de teatre amateur gironines, catalanes, espanyoles i les dues internacionals, han arribat a Girona amb ganes de reivindicar-se i també de recolzar amb la seva valenta presència, aquest esdeveniment que amb tant d’esforç i de grups, s’ha posicionat com a referent de festivals dins la seva categoria.

L’acte inaugural a les escales de la catedral, assenyala Martí Peraferrer, ha estat la nostra declaració d’intencions. La nostra carta de presentació per plantar cara al virus, sense cap mena de por, però amb tot el respecte del mon.

Segons els organitzadors, aquest FITAG 2020 va comportar un grau molt elevat de complicació i de gestions organitzatives, per a tot l’equip, però remarquen: «el volíem fer». «Sabíem que era treballar el doble que d’altres edicions per aconseguir la meitat d’espectadors. Però aquest aprimament del festival no ens va aturar a l’hora de defensar-lo».

Els aforaments dels espais teatrals s’han vist reduïts a un 30% de capacitat i la ocupació del teatre municipal a un 20%. El públic ha acceptat amb resignació aquesta reducció dràstica d’entrades però ha premiat aquest FITAG amb quasi un 100% d’ocupació en tots els espais d’exhibició d’obres.

La inauguració més vista de la història del festival

Uns 400 espectadors varen poder viure en directe la retransmissió de l’acte inaugural per Televisió de Girona. Ha estat per aquest motiu, la inauguració més vista de la història del festival.

Retransmesa en directe el passat dimarts 25 d’agost per TVGI es va donar el “minut d’or” a les 21.38 h amb 2.980 espectadors per internet i un acumulat total d’entre 5000 i 6000 espectadors.

Malgrat tot, el FITAG 2020 ha assolit la xifra de 2.500 espectadors.

Èxit total del FITAG Municipis

Fitag municipis ha estat també un èxit total tant en l’apartat de convivència com en el d’ocupacions de sales. Martí Peraferrer ha agraït el suport dels 6 ajuntaments participants – Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres – per no defallir i continuar apostant pel FITAG i «per aquesta jornada cultural de promocionar els seus municipis i grups locals a través de l’acollida d’un dia, d’un dels grups convidats pel FITAG».

Amb un afany descentralitzador i la voluntat d’acostar la cultura a la ciutadania, diferents ajuntaments de les comarques gironines aprofiten aquest esdeveniment internacional per potenciar el teatre amateur de les comarques gironines i, alhora, acollir grups d’arreu del món als seus municipis.

Tal com recorda el diputat Jordi Camps «el FITAG és una plataforma magnífica per donar visibilitat al teatre no professional de les comarques gironines, I és que són molts i moltes els que teixiu aquest teatre des de la base, amb il·lusió, esforç i dedicació».

De FITAG als barris a «Girona pren vida»

L’espectacle FITAG barris ha estat la revelació d’aquesta edició. Es va crear un grup de joves actors i actrius, que durant dues setmanes han treballat plegats i s’han format sota la direcció del director teatral professional, l’extremeny Jesús Manchon, i això ha creat un vincle de companyia i d’amistat per sempre.

Per als comerços participants ha estat una campanya de promoció  comercial diferent i original. Veurem que les sinèrgies entre comerç i cultura local és un territori a explorar i a complementar-se.

Pel director del festival, totes les companyies locals i de fora que ha viscut aquesta edició tant especial, «senten que ha format part d’una baula de resistència que lliga el FITAG d’abans amb les noves edicions que hauran de venir».

Res serà el mateix però el més importat és que la tossuderia d’un equip, el recolzament d’unes institucions que han confiat en una gestió eficient i responsable i la generositat d’un actors i actrius de teatre amateur que abans no es coneixien i ara son amics per sempre, hauran fet història i seran els herois que hauran mantingut viva la flama del FITAG a Girona, quan més difícil ho tenia.

L’amateurisme no està renyit amb la qualitat i el rigor. El FITAG ho ha demostrat un any més, en la seva edició més excepcional viscuda fins ara.

En aquesta edició, s’han mantingut el conveni amb l’entitat teatral Escenamateur que facilita que grups de teatre amateur de les comarques gironines i del conjunt de Catalunya puguin actuar a ciutats de l’Estat.

La Diputació organitza el FITAG, amb el suport de la Casa de Cultura, l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*