Forallac per la Cuita als Forns de Rajoler
Foto: Ajuntament de Forallac

L’Ajuntament de Forallac ha obtingut una menció especial en els Premis Nacionals d’Artesania 2019, per recuperar i posar en valor la tradició terrissaire i la fabricació de rajols. Els guardons ja s’han donat a conèixer públicament i es lliuraran dilluns vinent al Palau de la Generalitat. El recollirà l’alcalde, Josep Sala, de mans del president de la Generalitat, Quim Torra.

El reconeixement distingeix l’organització de la Cuita als Forns de Rajoler a les Gavarres, una activitat que l’Ajuntament de Forallac i el mestre ceramista Josep Matés, amb la col·laboració del mestre rajoler Joan Ferrer, de Regencós, organitzen des del 2003, amb caràcter bianual.

Aquesta activitat vol recuperar i posar en valor la important tradició terrissaire i de fabricació de rajols de la zona. Posa l’accent, sobretot, en el procés tradicional d’enfornar rajols al massís, tal i com es desenvolupava abans de la industrialització del procés a les bòbiles de la plana, a primers del s. XX. Això s’ha pogut fer gràcies a la recuperació i restauració, també amb tècniques tradicionals, d’un forn del s. XVII situat al mas Frigola de Sant Climent de Peralta que, d’altra banda, s’hauria perdut en la memòria col·lectiva.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*