XX Caminada Isabel Vila: de Llagostera a la Bisbal

En un país acostumat a celebrar les derrotes, la commemoració d’una gesta del s. XIX que també va acabar malament, no deixa de tenir el seu al·licient. El Memorial Isabel Vila és ve celebrant des de l’any 2000, quan el  malaguanyat polític i historiador Francesc Ferrer Gironès (Girona, 1935-2006) va impulsar la travessia de les Gavarres per fer memòria de l’acció que va protagonitzar el 6 d’octubre de 1869, l’ensenyant i sindicalista Isabel Vila Pujol (Calonge, 1843 – Sabadell, 1896), quan amb altres persones de Llagostera va travessar la serralada per anar a donar suport a la revolta republicana, coneguda com el Foc de la Bisbal, que encapçalava el diputat ganxó Pere Caimó.

La XX caminada Llagostera-la Bisbal Memorial Isabel Vila tindrà lloc aquest diumenge, 6 d’octubre. La sortida està prevista a 2/4 de 8 del matí de la plaça Catalunya de Llagostera, i l’arribada entre 1 i 2 del migdia a la plaça Isabel Vila de la Bisbal. Abans de sortir l’Ajuntament de Llagostera fa un homenatge a Isabel Vila i s’ofereix un esmorzar lleuger als participants. Pel camí es passa per indrets emblemàtics com el Coll del Matxo Morto el Pont de les Dobles. En total són uns 25 quilòmetres que es fan a bon ritme, en una ruta  marcada prèviament per membres del Bell-Matí de Llagostera. Al cap de dues hores de la sortida es fa una aturada per esmorzar al Mas del Rocatal, que el seu propietari Melcior Solé obre per acollir els participants, amb un bon foc a la llar. Abans de reemprendre la marxa es canta la cançó dedicada a l’Isabel Vila: “No hi ha dones al món, com les de Llagostera, que pels republicans van portar bandera. No hi ha dones al món, com la Isabel ‘cinc hores’, que pels republicans va caminar vuit hores, oidà, oidà / com la Isabel no n’hi ha”,  acompanyats habitualment per l’acordió del músic Antoni Mas, que en aquesta edició no hi podrà ser, però ja ha passat la partitura a músics joves de Llagostera.

Li deien l’Isabel ‘Cinc Hores’, per què una de les seves lluites va ser reivindicar aquesta jornada pels nens menors de 13 anys. A Llagostera va participar en la creació de la secció de paletes i de tapers de la Primera Internacional (AIT).Amb motiu del cop d’estat del general Pavía (1874), Isabel Vila es va haver d’exiliar a Carcassona on va estudiar magisteri, i quan va tornar va treballar com a pedagoga i va dirigir diferents centres escolars, sobretot, a Sabadell.  De la seva vida, Francesc Ferrer en va publicar una biografia, ampliada posteriorment, i Toni Strubell, l’obra de teatre Isabel Cinc Hores al Foc de la Bisbal, que ara recita en un monòleg la Carme Sansa, que dissabte es podrà veure a Llagostera i, diumenge, a la Bisbal, i que fa cinc anys Kim Planella va portar al teatre amb el musical IsaVel.

Enguany, per commemorar els 150 anys del Foc de la Bisbal s’han organitzat diferents actes als dos municipis i també a Sant Feliu de Guíxols, el poble del diputat Pere Caimó. D’aquesta manera els participants a la caminada podran assistir en el dinar popular a la Bisbal (15 euros). Abans hi ha una audició de sardanes bèl·liques recuperades amb la Cobla Conrad Saló.

La comissió organitzadora de la Travessa Llagostera-la Bisbal Memorial Isabel Vilà, compte amb la col·laboració de diferents entitats i dels ajuntaments dels dos municipis que ofereixen un esmorzar abans de sortir i un refrigeri a l’arribada. Hi ha un servei d’autocar per la gent que no tingui vehicle de tornada a Llagostera, que sortirà després del dinar, i el cost es repartirà entre els usuaris del servei.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*