isabel vilà llagostera gavarres

En un país acostumat a celebrar les derrotes, la commemoració d’una gesta del s. XIX que també va acabar malament, no deixa de tenir el seu al·licient. El Memorial Isabel Vilà és ve celebrant des de l’any 2000 que el desaparegut polític i historiador Francesc Ferrer Gironès (Girona, 1935-2006) va impulsar la travessa de les Gavarres per fer memòria de l’acció que va protagonitzar el 6 d’octubre de 1869, l’ensenyant i sindicalista Isabel Vilà Pujol (Calonge, 1843 – Sabadell, 1896), quan amb altres persones de Llagostera va travessar les Gavarres per anar a donar suport a la revolta republicana, coneguda com el Foc de la Bisbal, que encapçalava el diputat ganxó Pere Caimó.

La XIX caminada Llagostera-la Bisbal Memorial Isabel Vilà, tindrà lloc aquest diumenge, 14 d’octubre. La sortida està prevista a 2/4 de 8 del matí de la plaça Catalunya de Llagostera, i l’arribada entre 1 i 2 del migdia a la plaça Isabel Vilà de la Bisbal. Pel camí es passa per indrets emblemàtics com el Coll del Matxo Mort, La Cabra Penjada o el Pont de les Dobles. En total són uns 25 quilòmetres que es fan a bon ritme, en un camí marcat prèviament per membres del Bell-Matí de Llagostera i de La Colla de Cassà.

Al cap de dues hores de la sortida, es fa una aturada per esmorzar al Mas del Rocatal, que el seu propietari Melcior Solé obre per acollir els participants. Abans de reemprendre la marxa es canta la cançó dedicada a l’Isabel Vilà: “No hi ha dones al món, com les de Llagostera, que pels republicans, van portar bandera. No hi ha dones al món, com la Isabel ‘cinc hores’, que pels republicans, va caminar vuit hores”, acompanyats habitualment per l’acordió del músic i compositor Antoni Mas.

Li deien l’Isabel ‘cinc hores’, ja que una de les seves lluites va ser reivindicar aquesta jornada pels nens menors de 13 anys. Amb motiu del cop d’estat del general Pavía (1874), Isabel Vilà es va exiliar a Carcassona on va estudiar magisteri, i quan va tornar va ser directora d’una escola de nenes de la Institució Lliure de l’Ensenyament a Sabadell. De la seva vida, Francesc Ferrer en va publicar una biografia, ampliada posteriorment, i Toni Strubell, l’obra de teatre ‘IsaVel’ que va dirigir Kim Planella.

La comissió organitzadora de la Travessa Llagostera-la Bisbal, Memorial Isabel Vilà, compte amb la col·laboració de diferents entitats i dels ajuntaments dels dos municipis que ofereixen un esmorzar abans de sortir i un refrigeri a l’arribada. Hi ha un servei d’autocar per la gent que no tingui vehicle de tornada a Llagostera.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*