Caminada Isabel Vilà
Foto: Jordi Llenas "Mero"

La celebració del referèndum ha fet que tres setmanes més tard del que és tradicional aquest diumenge, 22 d’octubre, tingui lloc la XVIII caminada Llagostera-la Bisbal Memorial Isabel Vilà. La sortida està prevista a 2/4 de 8 del matí de la plaça Catalunya de Llagostera, i l’arribada entre 1 i 2 a la plaça Isabel Vilà de la Bisbal. Pel camí es passa per indrets tant emblemàtics com el Coll del Matxo Mort, la Castanyeda d’en Genoer o el Pont de les Dobles. En total són uns 25 quilòmetres que es fan a bon ritme, en un camí marcat per dues de les persones que pràcticament han fet totes les caminades: en Joan Sabat, del GE Bell-Matí de Llagostera, i l’Eloi Madrià de La Colla de Cassà.
Al cap de dues hores de la sortida, es fa una aturada per esmorzar al Mas del Rocatal, que el seu propietari Melcior Solé obre per acollir els participants. Abans de emprendre la marxa es canta la cançó dedicada a l’Isabel ‘cinc hores’: “No hi ha dones al món, com les de Llagostera, que pels republicans, van portar bandera. No hi ha dones al món, com la Isabel ‘cinc hores’, que pels republicans, va caminar vuit hores”, acompanyats per l’acordió del músic i compositor Antoni Mas.
Aquesta travessa la va impulsar el desaparegut polític i historiador Francesc Ferrer Gironès (Girona, 1935-2006) i vol fer memòria de la gesta que va protagonitzar el 6 d’octubre de 1869, l’ensenyant i sindicalista Isabel Vilà Pujol (Calonge, 1843 – Sabadell, 1896), quan amb altres persones de Llagostera va travessar les Gavarres per anar a donar suport a la revolta republicana, coneguda com el Foc de la Bisbal, que encapçalava el diputat ganxó Pere Caimó.
Li deien l’Isabel ‘cinc hores’, ja que una de les seves lluites va ser reivindicar aquesta jornada pels nens menors de 13 anys. Amb motiu del cop d’estat del general Pavía (1874), Isabel Vilà es va exiliar a Carcassona on va estudiar magisteri, i quan va tornar va ser directora d’un escola de nenes de la Institució Lliure de l’Ensenyament a Sabadell. De la seva vida, Francesc Ferrer en va publicar una biografia, ampliada posteriorment, i Toni Strubell, l’obra de teatre ‘IsaVel’ que es va estrenar fa quatre anys dirigida pel llagosterenc Kim Planella.
La comissió organitzadora de la Travessa Llagostera-la Bisbal, Memorial Isabel Vilà, compte amb la col·laboració de diferents entitats i dels ajuntaments dels dos municipis que ofereixen un esmorzar abans de sortir i un refrigeri a l’arribada. Hi ha un servei d’autocar per la gent que no tingui vehicle de tornada a Llagostera.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*