Aquest matí, el Castell de Calonge ha acollit la presentació de la primera edició de Fonament, un nou festival d’arquitectura i urbanisme, impulsat per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni amb el suport de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). L’esdeveniment, que se celebrarà del 16 al 19 d’octubre de 2025 a la localitat empordanesa, combinarà un congrés professional amb activitats lúdiques per a tots els públics.
Durant la roda de premsa, els seus organitzadors han anunciat que la conferència inaugural de la jornada professional, que se celebrarà al mateix castell el divendres 17 d’octubre, anirà a càrrec de Benedetta Tagliabue, una de les arquitectes més reconegudes a escala internacional. Tagliabue és cofundadora, juntament amb Enric Miralles (1955-2000), del despatx EMBT Architects, creat l’any 1994. El despatx té la seu central a Barcelona i oficines a Shanghai i París, i actualment desenvolupa obres i projectes arreu del món. A més, és fundadora i presidenta de la Fundació Enric Miralles. La seva presència al festival reafirma l’ambició i la projecció d’aquesta nova proposta.
Aprofitant la seva participació al festival, el mateix divendres a la tarda, hi ha prevista la projecció del documental Miralles, estrenat aquest 2025 al Docs Barcelona. El film retrata la figura i llegat d’Enric Miralles, un dels arquitectes catalans més influents de la contemporaneïtat. La sessió comptarà amb la presentació de la mateixa Benedetta Tagliabue i forma part del circuit oficial de projeccions del documental. Serà una ocasió única per aproximar-se al vessant més humà i creatiu d’un referent de l’arquitectura europea.
Una oportunitat transformadora per al municipi
L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha destacat que “Fonament és una oportunitat perquè el nostre municipi sigui reconegut en àmbits tan rellevants com són l’arquitectura i l’urbanisme. Posar en valor el nostre patrimoni, integrar-lo al present i projectar-lo cap al futur és una forma de millorar el comerç, la seguretat, l’activitat econòmica i la qualitat de vida”.
Soler ha subratllat, a més, que el festival respon a l’estratègia de desestacionalitzar el turisme a la Costa Brava i consolidar Calonge i Sant Antoni com a destinació cultural i activa durant tot l’any. Fonament neix amb vocació de continuïtat i amb l’objectiu de créixer com un esdeveniment de referència en l’àmbit nacional.
Educació, reflexió i cultura oberta a tothom
La regidora d’Urbanisme, Anna Carlero, ha explicat els diferents eixos del festival: una jornada educativa per a l’alumnat dels centres educatius del municipi prevista pel dijous 16; un congrés professional de primer nivell centrat en el repte de les urbanitzacions de baixa densitat que es farà el divendres 17; i un cap de setmana d’activitats lúdiques i culturals obertes a tota la ciutadania, entre les quals hi haurà visites a masos emblemàtics, tastos de vins, portes obertes a edificis singulars i un conjunt d’experiències culturals per a tots els públics. Carlero ha remarcat que Fonament vol trencar barreres i “portar l’arquitectura i l’urbanisme a les places, escoles i carrers”, tot creant un espai d’intercanvi entre professionals i ciutadania.
Per la seva banda, Júlia Breiz, vocal de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, ha aprofundit en els continguts del congrés, que comptarà amb amb una introducció a càrrec de Francesc Pere Miquel Lluc, professor titular del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC i membre del Grup de Recerca i Urbanisme (GRU), a més de dues taules rodones que serviran per radiografiar i esbossar els principals reptes i solucions per als municipis amb urbanitzacions de baixa densitat. També ha destacat la col·laboració activa entre la Demarcació de Girona del COAC i l’Ajuntament en la jornada educativa amb un projecte educatiu —l’Arquiescola— que pretén “fomentar el pensament crític dels alumnes sobre els espais que habitem, estimular-los a participar en la seva transformació i, potser, despertar alguna vocació futura, també entre les noies, que cada cop tenen més presència al món de l’arquitectura”. Segons Breiz, Fonament representa “una aposta valenta per apropar l’arquitectura a tothom i repensar el futur dels nostres municipis amb criteris de sostenibilitat, cohesió i innovació”.
Totes les activitats —inclòs el congrés professional— són gratuïtes, tot i que algunes d’elles requeriran inscripció prèvia. La programació completa i les inscripcions estaran disponibles ben aviat als canals oficials de l’Ajuntament i a les xarxes socials del festival.