La Bisbal d’Empordà forma part de CeramiTUR, un ambiciós projecte col·lectiu que neix amb la voluntat de situar la ceràmica al cor de les experiències turístiques de l’estat. Aquesta iniciativa està finançada per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU i el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Govern d’Espanya, dins del programa Experiencias Turismo España 2023, en la seva línia INNOVA. CeramiTUR té com a objectiu principal convertir el saber fer ceràmic -tradicionalment lligat a la història, la identitat i l’economia de nombrosos municipis- en un producte turístic estructurat, accessible, digital i d’alta qualitat, capaç d’atreure visitants nacionals i internacionals i generar noves oportunitats de desenvolupament local.

Entre les actuacions més destacades a la Bisbal hi ha la instal·lació d’un sistema de panells solars fotovoltaics d’autoconsum a les teulades Terracotta Museu, que contribuirà a la millora de la sostenibilitat energètica i disminuirà considerablement l’empremta ecològica del principal equipament cultural i turístic de la ciutat. El projecte també vol afavorir l’accés cultural i turístic de tots els col·lectius, per aquest motiu, gràcies al finançament rebut es podran dissenyar tallers didàctics i d’aprenentatge inclusius i oberts a tots els col·lectius socials. Per fer possible aquests tallers s’adquiriran dos forns ceràmics per a l’aula pedagògica del museu.

El projecte està liderat conjuntament per l’Asociación Española de Ciudades de la Cerámica (AeCC) i el Ayuntamiento de Talavera de la Reina, en coordinació amb vuit municipis més amb una consolidada tradició ceramista: Agost, Alba de Tormes, Bailén, La Bisbal d’Empordà, La Rambla, Manises, Mota del Cuervo i Onda. Junts, aquests territoris representen un ampli mosaic de tècniques, estils, narratives, oficis i espais dedicats a la ceràmica que ara s’integren sota una estratègia comuna. La pedra angular del projecte és la creació de la Ruta de la Ceràmica, una proposta cultural i turística d’abast nacional que agruparà experiències com:

  • Visites a museus, forns tradicionals i centres de interpretació.
  • Tallers demostratius i participatius amb ceramistes locals.
  • Activitats didàctiques i familiars.
  • Itineraris temàtics vinculats al fang, l’argila i el foc.
  • Oferta gastronòmica i allotjament associats al món ceràmic.

Cada municipi dissenyarà experiències adaptades a les seves singularitats, generant un relat conjunt que posicioni la ceràmica com a element central de manera diferent de viatjar: més autèntica, creativa, local i conscient.

|

CeramiTUR incorpora una forta dimensió tecnològica i sostenible. Està prevista la creació d’una plataforma web multilingüe que centralitzarà tota l’oferta ceràmic-turística, permetrà planificar viatges, consultar activitats, fer reserves i accedir a contingut multimèdia inclusiu. Aquesta plataforma comptarà també amb una intranet professional per als membres de l’AeCC. Així, s’implantarà un sistema homogeni de senyalització, codis QR i mapes interactius, facilitant l’accés a la informació i millorant l‘experiència del visitant en entorns físics. Paral·lelament, es promouran actuacions de millora de l’accessibilitat (física, sensorial i cognitiva) i d’eficiència energètica en espais culturals.

Un dels valors diferencials de CeramiTUR és el seu fort component inclusiu i social. El projecte contempla la realització de tallers accessibles i activitats adaptades a persones amb diversitat funcional o en risc d’exclusió social, impulsant un turisme veritablement obert a tothom. A més, es retrà homenatge al paper fonamental que ha exercit la dona a l’art ceràmic mitjançant una exposició itinerant sobre la seva contribució històrica i contemporània a l’ofici. Aquest enfocament cerca no només donar visibilitat, sinó també dignificar i perpetuar els sabers i les sensibilitats que han donat forma a una part essencial del patrimoni cultural immaterial d’Espanya.

Una estratègia amb mirada europea
L’AeCC, com a entitat coordinadora, representa 25 ciutats ceràmiques repartides en 12 comunitats autònomes i forma part de l’Agrupación Europea de Ciudades de la Cerámica (AEuCC). Aquesta dimensió europea ofereix a CeramiTUR una projecció internacional, alhora que reforça els vincles entre tradició, innovació i cooperació entre territoris. La Bisbal d’Empordà se suma així a una iniciativa transformadora que convertirà la ceràmica en motor de desenvolupament turístic, cultural, social i econòmic per als nostres pobles i ciutats.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*