Avui comença la Setmana de la Salut de Girona Est, que enguany servirà per posar el punt final al projecte [Des]Connecta’t. Fins divendres, es portaran a terme diferents activitats al barri centrades en la promoció d’un ús responsable i saludable de les noves tecnologies i les pantalles.
Les propostes començaran demà, dimarts 20 de maig, a les 17.30 h, al camp de futbol de Vila-roja amb l’activitat Retro Games, que consisteix en jocs vivencials que simularan videojocs tan aclamats com poden ser el Minecraft, l’Snake, el Just Dance i l’Stumble Guys. També es farà una petanca amb mòbils vells.
Dimecres 21 de maig, a les 19 h, al Centre Cívic Onyar es reproduirà l’obra de teatre Lift-Flit, emmarcada en el cicle A Prop. Es tracta d’una peça artística que reflexiona, entre altres temes, sobre l’ús que fem de les xarxes socials i com aquestes poden influir en el dia a dia de la nostra vida quotidiana.
Dijous, dia 22 de maig, a les 15 h, al Centre Cívic Onyar tindrà lloc la xerrada “Com protegir els nostres fills dels perills de les pantalles?”, amb professionals de l’entitat ATART. El mateix dijous, a les 17 h, al pati del centre cívic, hi haurà la cloenda del projecte [Des]Connecta’t, amb jocs gegants, dinamitzada per l’entitat Salsa Jove. En aquesta festa es repartiran imants del projecte, amb les figures d’en Dit i Tecla, personatges que van ser creats amb un procés participatiu amb els nens i nenes del barri.
[Des] Connecta’t es va iniciar el 2022 amb l’objectiu de promoure entre la població un ús responsables dels dispositius amb pantalla. El projecte s’emmarca dins el projecte d’Hàbits Saludables del Programa de Benestar Comunitari Integrant Accions de Girona Est, impulsat per la Taula de Salut.
“Amb projectes com [Des]Connecta’t promovem un ús més conscient i saludable de la tecnologia entre la ciutadania. Girona Est ha estat exemplar en aquest sentit: accions pensades amb i per als veïns, que tenen un impacte real i transformador”, ha destacat la regidora de Salut i Benestar Emocional, Sílvia Bosch Agustí.
Al llarg del curs 2022-2023 es van dur a terme accions per conèixer l’ús i la relació de les persones dels barris de Girona Est amb els dispositius electrònics a partir d’enquestes, com també posar a l’abast formacions que donin a conèixer els efectes que tenen les TIC en la salut de les persones.
Es van fer 349 enquestes als veïns i veïnes de Girona Est per conèixer quin la situació actual dels barris en relació amb l’ús de pantalles. Els resultats van ser similars a altres dades publicades en l’àmbit estatal, com que els infants disposen de mòbil propi abans de l’edat recomanada pels experts (menys de 12 anys), hi ha un baix ús de sistemes de seguretat específics i en totes les franges d’edat s’excedeix el temps d’ús màxim recomanat per l’OMS al dia (més de 2 hores).
Durant aquest curs, 2024-2025, es tornaran a fer aquestes enquestes als grups diana, per tal de veure l’impacte de les accions realitzades durant els 3 anys que ha durat el projecte. El curs passat es van fer diferents activitats adreçades a tots els públics (infants, famílies, joves, adults, etc.). La tipologia d’aquestes accions va ser molt diversa, des de xerrades, tallers, visites o jocs amb l’objectiu de promoure un ús responsable de les pantalles.
En el projecte hi han participat tots els agents que intervenen en la Taula de Salut del Pla Integrant Accions: les escoles Vila-roja, Font de la Pólvora i Sagrada Família i l’Escola Bressol Cavall Fort; el Punt Òmnia; l’SBAS de Girona Est; el Centre Cívic Onyar; les entitats Càritas, Ad’s, AASS i Fundació Girona Est; el CAP Vila-roja, i les farmàcies de Girona Est.