El passat divendres 23 de maig, l’Àrea de Patrimoni i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós, va realitzar l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2024-2025, tancant d’aquesta manera una nova convocatòria d’aquest premi, que s’atorga des de l’any 2000 i que és organitzat pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.
Aquest acte, que va tenir lloc a l’equipament patrimonial de la capella del Carme, va ser encapçalat per la regidora de l’Àrea de Patrimoni i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig, acompanyada per la regidora d’Ensenyament i de Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Palamós, Yolanda Aguilar.
Enguany el jurat d’aquesta convocatòria ha decidit atorgar el premi ex aequo als tres treballs candidats, de temàtiques noves en relació amb edicions anteriors, i per tant originals, que van ser valorats amb una puntuació molt similar, i que han tractat matèries i desenvolupat projectes d’àmbit social i urbanístic.
Es tracta dels treballs Les rotondes com a espais culturals i identitaris: Proposta de disseny per a Palamós, de Cristina Cuadrat Vallejo, El millor amic de l’humà, de Lídia Cerdà Artuch, i Palamós, paradís de l’esport?, de Nora Garcia Urbano, totes alumnes de l’Institut de Palamós.
Les rotondes com a espais culturals i identitaris: Proposta de disseny per a Palamós fa una anàlisi de la potencialitat de les rotondes urbanes com a espais naturals, culturals i identitaris considerant les rotondes del Baix Empordà i les de Palamós, i projecta digitalment una proposta de rotonda per al municipi. Un projecte que desenvolupa un bon marc teòric i que fa treball de camp a Palamós i fora del municipi. Un treball original i innovador, clar, ben estructurat i coherent, que presenta un projecte factible que té potencial per continuar-se desenvolupant, i que suposa un valor significatiu per a la millora del municipi.
El treball El millor amic de l’humà elabora un projecte de simbiosi entre la problemàtica de l’abandonament dels gossos i la solitud de la gent gran mitjançant un pla de teràpia assistida amb gossos per a persones grans residents en centres de Palamós.
Es tracta d’un estudi amb molta implicació personal, una bona iniciativa de temàtica social, que fa ús d’eines de recerca, com qüestionaris i taules validades. Que ha posat en pràctica el projecte amb una prova pilot, aplicable també a altres municipis. Un tema original, d’actualitat i rellevant en una societat cada cop més envellida. Un treball ben estructurat i documentat, amb una presentació en conjunt ben cuidada, amb bibliografia àmplia i diversa i amb una bona referència de gràfics i taules.
Finalment, el treball Palamós, paradís de l’esport? Les entitats esportives de Palamós tenen les necessitats cobertes quant a les instal·lacions? Aporta una visió, i fa una anàlisi i reflexió entorn de les necessitats d’equipaments de les entitats esportives del municipi. Un treball interessat per la perspectiva global de l’estat actual de part de les entitats esportives de Palamós i que ofereix un retrat fix d’aquestes entitats en el curs 2023-2024.
Un projecte que aborda les necessitats del municipi en matèria d’instal·lacions esportives mitjançant el recurs de les entrevistes a actors implicats en la gestió i ús de les instal·lacions. Un estudi ben redactat i estructurat des de la perspectiva d’una persona implicada en l’esport. Amb una bona presentació, una anàlisi i una proposta. Un tema actual d’interès municipal.
Presentació de l’edició impresa del Premi 2023-2024
En el mateix acte realitzat divendres passat es va presentar l’edició impresa del treball guanyador del Premi de Recerca de la convocatòria 2023-2024, Pintures antiincrustants i coure al litoral de Palamós, elaborat per Marcel Mata que ja està disponible en línia al lloc web del Servei d’Arxiu Municipal: https://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/premi-de-recerca-vila-de-palamos/resums-dels-treballs/
Incentivar l’estudi de l’àmbit local
L’Ajuntament de Palamós a través del Servei d’Arxiu Municipal té la voluntat de fomentar el coneixement i la recerca de la realitat present i històrica de Palamós, així com d’ajudar en l’adquisició de tècniques d’estudi i d’anàlisi d’aquesta realitat que ja es dona en el camp de l’ensenyament. Aquesta voluntat d’incentivar l’interès i la consciència de l’espai propi i del temps es concreta en dos projectes de promoció de la investigació en l’àmbit local: el Premi de Recerca Vila de Palamós, adreçat als estudiants de batxillerat i la Beca Cooperativa La Equitativa.
Aquest Premi, juntament amb la Beca Cooperativa La Equitativa, recorda el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promoure el coneixement de Palamós entre la ciutadania. La convocatòria de la Beca Cooperativa La Equitativa per al bienni 2025-2026 es resoldrà el proper mes de juny.