La Sala Gran del castell de Calonge va acollir el divendres 4 d’octubre la presentació del projecte de gestió municipal d’Àrea Verda Marina a Calonge i Sant Antoni. L’acte va comptar amb la participació dels biòlegs marins Xavier Munill i Boris Weitzmann, realitzadors i impulsors del projecte, Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, Lídia Sánchez, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, i Raoni Molina, regidor de Platges.
Una Àrea Verda Marina (AVM) és un espai marí que té algun tipus de regulació -sigui temporal o permanent- de les activitats que s’hi realitzen, i en el que es promou la conservació del fons, al mateix temps que l’ús i la descoberta per part de les persones. Una AVM compta amb un pla de seguiment de l’estat de conservació i un pla de divulgació o conscienciació per promoure els valors ambientals de l’espai. La creació d’una Àrea Verda Marina a Calonge i Sant Antoni permetrà, per una banda, avaluar l’estat de conservació en l’àmbit ecològic, i, per l’altra, planificar accions de divulgació, de sensibilització i de participació ciutadana que assegurin la preservació d’aquests espais naturals utilitzats pel bany o per fer activitats esportives regulades.
Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni desplega de forma pionera un projecte que permetrà posar en valor la qualitat de l’aigua i la biodiversitat present en les zones de bany de les platges i cales del municipi.
Segons la regidora de Medi Ambient, Lídia Sánchez, “el projecte és una mostra de l’aposta de l’Ajuntament per la creació d’una zona protegida que permeti la conservació dels ecosistemes i de la riquesa natural que existeix en la zona de bany compresa entre Torre Valentina i Belladona.”
Per la seva banda, el regidor de Platges, Raoni Molina, explica que “la creació d’una Àrea Verda Marina permetrà, a la vegada, apostar per un turisme regeneratiu que, amb activitats esportives regulades, pugui conèixer el gran valor mediambiental de la zona”.
La Unitat de Promoció Local i Turisme de Calonge i Sant Antoni va crear l’any 2020 una guia amb tres itineraris submarins, que permeten conèixer la biodiversitat i la riquesa natural que resten en les interioritats marines properes a Torre Valentina, de Cala Cristus o de la Platja de Ses Torretes. Amb aquest nou projecte, aquestes activitats de divulgació es veuran complementades amb un treball paral·lel de seguiment de les espècies i per accions de sensibilització per a la seva conservació.
La conferència d’Antonio Turiel complementa la presentació
Abans de la presentació del projecte d’Àrea Verda Marina, el castell de Calonge va acollir la conferència ‘El clima del segle XXI: el paper del mar i els reptes de la sostenibilitat’, a càrrec del doctor en física teòrica, Antonio Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Turiel, que és considerat un dels divulgadors científics més prestigiosos i respectats de l’estat, va posar de manifest els límits de la rendibilitat energètica, les conseqüències de l’increment de la temperatura del marí i l’estat de salut dels oceans.