El divendres 31 de maig a les 19 h, s’inaugurarà l’exposició al Bòlit_StNicolau. Aquesta mostra es podrà visitar fins al 6 d’octubre al Bòlit_StNicolau a Girona i de l’1 de juny al 22 de setembre a la Sala d’Exposicions l’Escorxador a Figueres.

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, i el Museu de l’Empordà presenten l’exposició «Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista», que explora la complexa relació entre el franquisme i el turisme.

Aquesta exposició recorre la Costa Brava, les Illes Balears i altres zones de la costa espanyola, amb l’objectiu de reflexionar sobre les ambigüitats i el classisme de la història. El projecte, iniciativa de Monika Anselment i comissariat per Cristina Masanés, ofereix un exercici de memòria democràtica a través de les vivències personals de vuit artistes que van passar els seus estius infantils a l’Espanya franquista. Es pregunta si és possible experimentar en un mateix lloc les sensacions oposades d’opressió política i de plaer oci.

L’exposició vol evidenciar com la dictadura franquista va utilitzar el turisme per rentar la seva imatge i obtenir aprovació internacional. El turisme es va convertir en una eina de validació de la dictadura i d’un model democràtic basat en l’economia de serveis i la subordinació cultural, folkloritzant la cultura pròpia i inserint Espanya en la lògica capitalista.

A partir del 7 de juny, al Bòlit, «Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista» es complementarà amb l’exposició «Forats per a fer un rèquiem», centrada en les fosses comunes del franquisme, creant un conjunt sobre la reparació democràtica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*