El Consorci de les Gavarres adquireix una finca forestal al paratge del Montigalar, de Quart

La compra d’aquesta finca augmenta el sòl gestionat pel Consorci, garanteix la conservació de la biodiversitat d’aquest espai i, en el futur, permetrà ampliar i millorar els espais visitables per tal de conèixer millor les Gavarres

La propietat està ubicada a la part culminant de les Gavarres més orientals i comprèn cims i carenes del sector del Montnegre, incloent-hi el cim del Montigalar, bona part del seu vessant obac, la carena del Balcó de les Bruixes i part dels solells del sector de llevant fins al coll del Portell, a la carretera de Montnegre (GIV-6641).

L’indret és un important centre d’interès tant des del punt de vista de la biodiversitat com per l’ús públic que se li ha donat tradicionalment, ja que és una fita excursionista per les magnífiques vistes de les quals es pot gaudir.

La finca està poblada majoritàriament per suredes en bon estat de conservació, on des dels anys quaranta no s’ha aprofitat el suro, amb dominància d’arbres que no han estat mai llevats. Té, per tant, totes les condicions favorables per deixar evolucionar aquestes comunitats forestals de forma natural.

Amb el temps podrà esdevenir una excel·lent reserva de suredes, un dels hàbitats forestals sobre els quals l’espai natural protegit té més responsabilitat de conservació en el context català. El terreny de la finca també té una interessant diversitat geològica, que en condiciona el relleu. «Amb aquesta compra, l’espai passarà a ser patrimoni públic i encaixarà en els objectius del Consorci de protecció del patrimoni natural, desenvolupament local, ordenació dels usos de lleure i foment de l’educació ambiental i la recerca científica», tal com ha explicat el president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas.

En aquest sentit, Presas ha recordat que gran part de les Gavarres està actualment en mans privades i que aquesta adquisició de la finca s’afegirà a d’altres que gestiona el Consorci de les Gavarres amb acords de custòdia com Can Vilallonga, de Cassà de la Selva, propietat de l’INCASÒL; Can Puig de Fitor, a Forallac, de la Fundació Catalunya La Pedrera; el puig d’Arques, de la Generalitat de Catalunya, i Sant Cebrià dels Alls, propietat d’un particular, al terme municipi de Cruïlles.

La singularitat d’aquesta finca i l’estat natural que presenta permetran al Consorci de les Gavarres tenir-ne cura, potenciar-ne els valors naturals, culturals i paisatgístics i dur-hi a terme actuacions d’ordenació de l’ús públic i de conservació de la biodiversitat, tal com ha destacat també Presas.

La compra de la finca s’ha formalitzat aquest dimecres, 3 de juny, per un import de 35.000 € .

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*