Cruïlles
Cruïlles

Cruïlles és un poble del Baix Empordà que actualment forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, del qual n’és el centre administratiu i és on hi ha l’Ajuntament. Va disposar de municipi propi fins a finals del 1974, quan es va fusionar amb Monells i Sant Sadurní de l’Heura per formar el municipi actual.
Cruïlles, que ja surt als documents del s.X, donà nom a un famós llinatge que, emparentat a partir del s.XIII amb els Peratallada, van acumular un extens territori que arribava fins al mar. El record d’aquests antics dominis són els gairebé 100 quilòmetres quadrats d’extensió que té el municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, creat amb la unió d’aquests pobles.
La població actual és el resultat de la unió de set antics veïnats i nuclis històrics: Santa Pellaia, Sant Cebrià dels Alls, Sant Cebrià de Lledó, Sant Miquel, Rabioses, Salellas i Valloquera, i el veïnat de Puigventós, que ha crescut al costat de les terreres de Vacamorta. Bona part del territori es troba al paratge natural de les Gavarres.
El nucli medieval del poble encara és ben visible. La torre de Cruïlles és una construcció de planta circular i més de vint metres d’alçada que ha quedat isolada al mig de la plaça que porta el mateix nom. L’església de Santa Eulàlia, patrona del poble, juntament amb Sant Ponç, s’alça a la mateixa plaça. Tot i que va ser consagrada al s.XI, actualment no s’hi observen restes de l’antic edifici romànic; el temple actual és dels segles XVII-XVIII. Recentment se n’ha restaurat la torre-campanar i la façana, que patien greus patologies i esquerdes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*