El Museu de la Terrissa de Quart reobre les portes

El Museu de la Terrissa de Quart ha acollit aquest dissabte al matí l’acte de reinauguració d’aquest equipament museístic dedicat a la preservació i difusió dels més de set-cents anys d’història del llegat terrisser al municipi.

Inaugurat per primera vegada l’any 2011, el museu va ser tancat el 2020, coincidint amb la pandèmia de la covid-19. Ara, tres anys més tard, l’Ajuntament de Quart ha decidit reobrir les portes a la ciutadania per tal de recuperar la terrissa com a element cohesionador del municipi.

Quart, municipi terrisser

L’elaboració artesana de terrissa ha estat el principal fil conductor de la història del municipi de Quart. La primera referència documentada d’aquest ofici tradicional data del segle XIV, concretament del 1312.

Al llarg d’aquests segles el terme municipal de Quart ha comptat amb desenes d’obradors de terrissa, arribant a haver-n’hi establerts fins a prop d’una cinquantena.

Un d’aquests obradors va ser el que actualment acull el Museu de la Terrissa de Quart. Es tracta de l’antiga bòbila de la família Ginesta, anomenada “Santa Margarida” i situada al costat de l’antic tram de la línia de ferrocarril coneguda com el Carrilet, en l’actualitat transformada en part del tram de la Via Verda de Girona que du el mateix nom.

Actualment, queden en actiu tres famílies terrisseres, Ceràmica Bonadona, Ceràmiques Marcó i Rajoleria Quinatana, aquests últims ubicats dins del terme municipal de Llambilles.

Un equipament sorgit de la recuperació del patrimoni industrial

El Museu de la Terrissa de Quart és un projecte museístic sorgit de la recuperació del patrimoni industrial del municipi. L’antiga bòbila de la família Ginesta va ser reconvertida per acollir aquest equipament, conservant diversos dels elements originals d’aquesta rajoleria, entre els quals en destaca la xemeneia, el forn de túnel i el forn de flama invertida, entre d’altres.

L’edifici consta de tres zones principals: una sala d’exposicions polivalent, un taller on l’Associació de Terrissers Artesans de Quart imparteixen cursos de roda amb l’objectiu de promoure l’ofici de terrisser i la zona museística en si, on les persones que el visiten poden explorar i interactuar amb diferents elements.

En concret, al museu s’hi explica, per una banda, els elements originals de l’edifici, i, per altra banda, com és aquest ofici mil·lenari: quins elements hi prenen part, com ha evolucionat al llarg dels segles i què ha representat tant pel municipi com pels seus habitants.

Com que el museu està situat dins del mateix edifici on hi havia establert un centre de producció de terrissa, les persones que el visiten poden adquirir un millor coneixement dels valors culturals, etnològics, socials, naturals i econòmics de l’ofici de terrisser a Quart.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*