Diputació Girona bones pràctiques

La Diputació de Girona va presentar aquest dimecres una nova línia de subvencions per afavorir les bones pràctiques agràries a l’entorn del massís de les Gavarres, impulsada pel Servei de Medi Ambient. Aquesta línia d’ajuts va dirigida a agricultors i ramaders, i està dotada amb un total de 85.000 euros, amb un màxim de 3.500 euros per beneficiari.

L’acte va tenir lloc a l’edifici B de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), a Monells, i hi van intervenir el vicepresident primer i president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas; el cap del Servei de Medi Ambient de la corporació, Marc Marí, i l’investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) Gonzalo Gamboa, redactor de l’estudi de diagnosi de les activitats que es porten a terme a les Gavarres.

La iniciativa busca fer compatible l’activitat agrària i la conservació de la natura dins l’Espai Natural de les Gavarres i als seus entorns. Atès que l’agricultura i la ramaderia intensiva generen impactes ambientals nocius per als ecosistemes i els espais naturals, l’objectiu d’aquests ajuts és fomentar pràctiques més sostenibles, com ara l’agricultura ecològica o la ramaderia extensiva. La línia de subvencions de la Diputació s’estrena ara a les Gavarres, però la intenció de la corporació és estendre aquestes bones pràctiques agràries a altres indrets de la demarcació de Girona en els propers anys.

En la presentació del programa de subvencions, Pau Presas va recordar que en el Pla Estratègic 2021-2025 del Consorci “vam adquirir el compromís de garantir una gestió amb cura i respecte al patrimoni cultural”, per fer compatibles “la conservació de la natura i l’activitat humana”, així com de fer-ho “amb l’opinió del territori”, aspecte que ha declarat que és “absolutament imprescindible per a nosaltres”.

En aquest sentit, el vicepresident primer de la corporació va assenyalar que, en l’estudi previ que ha dut a terme l’investigador de l’ICTA-UAB Gonzalo Gamboa, s’han tingut en compte les propostes d’una trentena de productors agraris de les Gavarres, que han ajudat a “determinar les prioritats” del projecte. El Consorci de les Gavarres ha participat també en aquest estudi, pel seu coneixement de la zona i de les activitats que s’hi duen a terme.

Les actuacions subvencionables
Les principals actuacions que se subvencionaran seran la gestió d’espais oberts, la ramaderia extensiva (incloent-hi les pastures al bosc i la instal·lació d’abeuradors), la conservació d’elements seminaturals (com ara marges, tanques vives, murs de pedra seca o basses i sèquies), el foment de la fertilitat del sòl i la producció ecològica.

Es poden beneficiar d’aquests ajuts els ramaders i agricultors de l’àmbit territorial del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de les Gavarres i del sòl urbanitzable inclòs dins de l’anella de carreteres que l’envolta (N-II, C-65, C-31 i C-66).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*