Aquest passat divendres 12 de març uns 200 alumnes dels centres escolars del municipi han portat a terme una plantada de 261 alzines sureres a Cassà de la Selva. L’acte ha volgut recordar el primer taper reconegut en el municipi de Cassà, que data de l’any 1760 i també donar visibilitat a una indústria molt important en el nostre municipi, com és la surera.

A l’acte institucional hi han participat Robert Mundet, alcalde de Cassà; Pau Presas, vicepresident primer de la Diputació de Girona i president del Consorci de les  Gavarres; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a Girona;  Pilar Aliu, consellera de Medi Ambient del Consell Comarcal del Gironès  i  Albert Hereu, director de l’Institut Català del Suro.

També han assistit a l’acte, Anna Serra, vicepresidenta AECORK, el Sr Guillem Genover, en representació de RETECORK, empresaris surers del municipi i les direccions i alumnes de les escoles Puig d’Arques, Aldric, la Salle Cassà i la Llar d’Infant Municipal Taps.

Aquesta plantada ha estat possible gràcies a la col·laboració del Consorci de les Gavarres, les ADF i les escoles Aldric, La Salle Cassà, Escola Puig d’Arques i la Llar d’Infants Municipal.

Aquest projecte va néixer per donar el tret de sortida a la Fira del Tap i el Suro de l’any passat. Els alumnes dels centres escolars del municipi  van recollir les glans i van plantar i cuidar 261 suros.  A causa de la pandèmia, es va decidir ajornar aquest acte i celebrar-lo el 2021. Aquestes alzines sureres han servit per commemorar els 261 anys que fa que Cassà de la Selva té constància del primer taper.

Va ser Francisco Malavila i Marranxa, que en el seu casament amb Rosa Viallonga Plana, el 7 de maig de 1760, va fer constar en el full parroquial que el seu ofici era ‘jove taper’.

L’any 1851 a Cassà de la Selva ja hi havia 10 empreses sureres segons consta a l’Arxiu Municipal.

La plantació s’ha fet en diferents indrets del municipi. A cada un d’aquest llocs hi ha anat una escola diferent, i a Can Vilallonga, hi havia una representació de tots els centres que hi han participat.

  • Als terrenys de Can Vilallonga, lloc on s’ha fet l’acte institucional (150 arbres)
  • Al polígon industrial El Trust, a la carretera que va fins a Sant Feliu (54 arbres)
  • A la plaça Xesco Boix (3 arbres)
  • Al parc del carrer Francesc Macià (54 arbres)

La plantació d’aquests arbres s’ha fet amb la col·laboració de l’empresa d’Inserció Idària, que utilitza el carbonet fertilitzant,  un nou producte que afavoreix la fertilització de les plantes i ajuda a filtrar el reg per assegurar al màxim la supervivència dels plançons.

El biochar és un carbó vegetal que s’obté a través de la carbonització o escalfament de materials orgànics naturals (residus forestals, cultius, estelles de fusta, fems) a altes temperatures per un procés conegut com piròlisi. Aquest producte s’afegeix al sòl per a millorar-ne les propietats.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*