El Mercat Municipal de Palafrugell rep el reconeixement d’establiment centenari

El Mercat Municipal de Palafrugell ha estat reconegut com a establiment centenari per la Generalitat de Catalunya. Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, i Jordi Rubau, representant de l’associació del mercat diari de Palafrugell, van ser els encarregats de recollir el guardo, en un acte oficial encapçalat per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.

Segons Joan Vigas, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, “aquest guardó reconeix el gran valor i qualitat del nostre Mercat, que al llarg d’aquests anys s’ha constituït com un referent de la comarca. S’ha d’agrair també la gran tasca que fan tots els paradistes, artífex indiscutibles de l’èxit del nostre mercat”.

El Mercat de Palafrugell està format per 3 espais separats entre sí, però que a l’hora formen un tot: 2 edificis, el mercat de la carn i el mercat del peix, i a l’exterior, el mercat de la fruita i la verdura. L’edifici de la carn, que ara celebra els seus 118 anys, és el nucli en base al que s’ha atorgat el guardó d’establiment centenari. En total, al Mercat hi ha 37 parades: 10 de carn, 8 de peix i 19 de fruita i verdura.

L’actual Mercat cobert de Palafrugell es construeix l’any 1901, sent un projecte de l’arquitecte Martí Sureda. Pocs anys després, al 1915, l’edifici quedava petit i les parades de verdura i fruita es van instal•lar a fora d’aquest, en el mateix carrer Pi i Margall. Als anys 60, es construeix l’edifici del mercat del peix. Fa 8 anys, es va fer una remodelació del mercat.

Aquest mercat té els seus orígens a principis del segle XVII, quan es desenvolupava a l’actual carrer Cavallers, concretament en una petita plaça anomenada Plaça del Gra, situada al sud d’aquest carrer, segons Miquel Torroella en la seva Història de Palafrugell.

Degut a la gran concurrència del mercat, l’any 1724, el prior de Santa Anna, Antonio de Bru i de Canta, dóna l’autorització oficial per establir els dijous el mercat comarcal de Palafrugell. Aquest fet provoca un reconeixement del mercat i en conseqüència, el fa engrandir encara més amb l’afluència de persones d’altres pobles del costat que hi anaven a comprar i a vendre. Al 1891, es canvia les tardes dels dijous pels diumenges al matí i el mercat se situa al carrer Pi i Margall, donant pas anys més tard a l’actual construcció i distribució.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*