vi calonge

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la UdG, amb la col·laboració de la Fundació Remença XXI, inicien l’estudi genètic de diverses varietats de raïm per determinar si tenen alguna similitud amb d’altres varietats existents o si són úniques o singulars. Aquest estudi genètic ha de permetre resoldre els interrogants plantejats per un primer informe realitzat per  Pedro José Balda Manzanos i per Fernando Martínez de Toda, Doctor en Enologia i Catedràtic de Viticultura de la Universitat de la Rioja.

El doctor Pedro Balda va realitzar una visita a diferents finques de Calonge per analitzar diferents mostres de ceps marcades prèviament pels viticultors de la Fundació Remença XXI, que agrupa diversos masos i cases de pagès que produeixen i comercialitzen el vi de manera tradicional. Es van visitar diferents vinyes acompanyats pels seus respectius propietaris i es va realitzar una inspecció visual dels diferents ceps seleccionats. A més, es va prendre nota dels principals caràcters ampelográfics d’interès que podien ajudar a la identificació d’aquestes varietats, com ara la forma del si peciolar, la presència o absència de pilositat en el revés de la fulla i el color de la baia, entre d’altres. Per la redacció d’aquest primer informe també es van van realitzar fotografies, tant de fulla com de dispersió, i tots els ceps descrits van ser precintats i senyalitzades amb la seva denominació local, per poder realitzar futurs mostrejos evitant confusions i garantint així una adequada traçabilitat en les anàlisis genètiques.

Aquest primer informe va detectar més d’una vintena de mostres, algunes probablement d’abans de la fil·loxera, que no es corresponien aparentment a cap altra varietat de raïm, o que presentaven variants que feien dubtar sobre la seva correspondència amb varietats de raïm ja classificades. D’aquesta manera, l’informe recomanava l’anàlisi de l’ADN d’aquests ceps per així poder definir el seu perfil genètic i contrastar-lo amb les 1.700 mostres de què disposa la base de dades de la Universitat de la Rioja.L’extraccció de l’ADN permetrà aclarir definitivament si les varietats assenyalades es corresponen a alguna de les que té catalogades la Universitat de la Rioja, o si són varietats que fins a dia d’avui no havien estat catalogades i, per tant, tenen un caràcter únic o singular.

L’estudi genètic que ara s’inicia permetrà aclarir si varietats conegudes a nivell local com Negra del Caïm, Cua d’Ovella, Abeller, Mollí, Jaqué o Txumoll són úniques.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*