La primera setmana del 2018 ens ha portat temperatures més altes de l’habitual per a un principi d’any, altes temperatures que han vingut acompanyades de les altes pressions que estabilitzen la meteorologia al mes de gener de forma tradicional.

Aquest cap de setmana tindrem una pertorbació just a sobre que ens deixarà un cel gris, amb pluges procedents de l’oest sobretot el dissabte al vespre i el diumenge al matí. Durant la cavalcada de Reis, ses majestats no hauran de patir que no se’ls mullaran els regals!

La setmana vinent es mantindran les temperatures amb màximes de 12 graus i mínimes que aniran fregant la glaçada per moments, no tindrem més pluges, excepte potser el dilluns, i la resta de dies tindrem força intervals de núvols.

I per acabar, un apunt astronòmic. El cap de setmana de Reis de 2018 serà ben especial i, si la meteorologia i les ganes de matinar ho permeten, tothom podrà observar quelcom similar al que van poder veure els Reis d’Orient!

Efectivament, el dia 7 de gener, abans que surti el Sol i mirant cap al sudest, es podran veure Mart i Júpiter tan a prop l’un de l’altre que pràcticament a ull nu podrien arribar a semblar un únic astre. Ambdós es trobaran a només 12 minuts d’arc (menys de la meitat del diàmetre de la lluna plena).

Una conjunció d’aquest tipus és certament extraordinària, tant, que si no l’observem aquest cap de setmana, jo no es repetirà fins a l’any 2033!

Com que Mart i Júpiter es trobaran tan a prop, els podrem observar junts en el camp de visió dels oculars d’un telescopi.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*