Tot està a punt per a la realització de la tradicional Fira de la Gamba de Palamós que enguany arriba a la seva 10a edició i que tindrà lloc el dissabte 7 de juny, a la llotja del port pesquer del municipi, des de les 12 del migdia i fins a les 22 h, ininterrompudament.
Durant aquests 10 anys Palamós ha consolidat aquesta gran festa al voltant del producte gastronòmic estrella del municipi, que cada any ha comptat amb més visitants i que l’edició passada ja va arribar al rècord de 250 quilos de gamba servida, mitjançant les degustacions que es van fer de Gamba de Palamós a la planxa, o bé com a ingredient principal dels plats elaborats amb aquest destacat referent de la gastronomia local, com és el cas dels arrossos, els suquets, les croquetes, les mandonguilles o les “fideuàs”.
Un any més el públic visitant de la Fira podrà gaudir de les degustacions de plats elaborats amb Gamba de Palamós, però també d’una mostra de producte gastronòmic relacionat, que s’oferirà en la vintena de casetes que hi haurà distribuïdes a l’esplanada de la llotja del port pesquer, on s’ubicaran els restaurants del municipi, així com els productors locals i de la comarca participants.
El programa de la Fira de la Gamba de Palamós inclou visites guiades a dues de les barques d’arrossegament de la flota pesquera local, que es duran a terme a les 13, 17 i 19 h i concretament a les embarcacions Nou Gisbert i Nova Meda; i també visites a la subhasta del peix, ubicada a l’edifici de la llotja, que en aquest cas es programaran a les 13:30,16 i 20 h.
A banda cal destacar les tres sessions de showcookings que s’organitzaran a l’Espai del Peix i que tindran la gamba de protagonista. Aquesta activitat es programarà durant la tarda (17, 18 i 19 h), amb la participació dels xefs, Jaume Codolar, Quim Casellas i Toni Izquierdo.
Totes les visites programades durant la jornada a les barques de pesca i la subhasta, així com les activitats a l’Espai del Peix, seran gratuïtes.
Venda anticipada de tiquets
Enguany l’organització posa a disposició del públic la venda anticipada de tiquets, que ja es poden adquirir presencialment a l’oficina de turisme (passeig del Mar, 2) i al Museu de la Pesca (port pesquer de Palamós), limitant aquesta venda a un mínim de 10 tiquets per persona.
El mateix dia 7 de juny, també s’habilitarà la venda anticipada de tiquets, que a partir de les 9:30 h es podran adquirir a la carpa d’informació de la Fira.
L’organització de la Fira de la Gamba de Palamós és a càrrec de l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània; i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, de Ports de la Generalitat, de la Diputació de Girona, de l’Organització de Productors Pesquers (OPP), i amb el patrocini d’Estrella Damm, i els cellers Perelada i Brugarol.
La màxima qualitat per a la Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós, impulsada per l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors del municipi, permet assegurar que aquest producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat.
Precisament per aconseguir aquesta qualitat els pescadors apliquen mesures estrictes en la pesca de la Gamba de Palamós, en el seu tractament i manipulació, així com posteriorment en la seva distribució, totes elles incloses en el Pla de Gestió de la Gamba de Palamós.
En aquest procés també en forma part l’aplicació de les mesures necessàries en la seva correcta manipulació i distribució, que en fan posteriorment, peixaters i restauradors.
Podreu veure tota la informació de la Fira seguint aquest enllaç: Programa Fira de la Gamba de Palamós