La Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós (Ajuntament de Palamós i Confraria de Pescadors de Palamós) ha lliurat aquest matí (05/06/25) el guardó d’Ambaixador/a de la Gamba de Palamós 2025, que cada any s’atorga a una persona o entitat, que amb la seva feina posa en valor aquest producte pesquer palamosí des del vessant de la seva qualitat culinària o bé destacant aquelles mesures que permeten una explotació responsable i respectuosa amb el medi.
Enguany el reconeixement és per a la prestigiosa organització independent WWF España, dedicada a la defensa de la natura i el medi ambient.
D’aquesta manera la Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós vol reconèixer a aquesta entitat ecologista, el suport mostrat en tot moment a les mesures de sostenibilitat del recurs que apliquen els pescadors palamosins des de 2013, mitjançant el Pla de gestió de la Gamba de Palamós, que esdevé pioner a la Mediterrània occidental. Es tracta de la primera iniciativa de cogestió d’una pesquera d’arrossegament, impulsada i dissenyada pels mateixos pescadors locals, i amb la participació de la comunitat científica i les administracions.
Cal destacar com a novetat, que enguany la pesquera de la Gamba de Palamós entrarà dins el programa de millora per la certificació MSC, un prestigiós certificat de sostenibilitat reconegut internacionalment.
L’entitat mediambiental WWF España, així com diversos organismes científics, fan el seguiment del compliment de les mesures que s’estableixen en aquest Pla de gestió de la Gamba de Palamós i que permeten una explotació responsable del mar per part del sector pesquer local. WWF España valora molt positivament les mesures que inclou aquest pla, com el de la reducció progressiva de la capacitat de la flota, la limitació del temps permès de pesca, o la implantació de vedes temporals a tots els caladors durant 60 dies l’any.
També destaca la limitació de l’accés als caladors més explotats i amb major nombre d’exemplars de gamba juvenils, l’augment de la selectivitat de les xarxes de pesca, o bé, la instal·lació d’un tipus de portes d’arrossegament que no impacten sobre el fons marí i suposen també un estalvi energètic.
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Miquel Mir, han fet lliurament de la distinció d’Ambaixador/a de la Gamba de Palamós 2025 a WWF España, que en nom d’aquesta entitat ecologista ha recollit el seu director d’organització, Enrique Segovia Bernardo de Quirós.
Nous certificats amb la Marca de Garantia
L’acte també ha comptat amb l’entrega dels nous certificats a les empreses que enguany se sumen a la Marca de Garantia d’aquest destacat producte pesquer local. Es tracta concretament dels establiments: restaurant D&C Beach Club i el restaurant l’Únik, de Palamós; el restaurant Casa de Menjars (Vilanova del Vallès), i peixos Frederic (Barcelona).
Actualment, ja se supera el centenar d’empreses que estan acreditades amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Es tracta de barques d’arrossegament del port palamosí, peixaters, distribuïdors, empreses de transformació, així com restaurants de la vila i també d’altres municipis que ja compten amb aquest distintiu, que es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de vetllar pel bon ús de la marca Gamba de Palamós, la qualitat d’aquest producte, la seva promoció, divulgació i prestigi.
La Marca de Garantia Gamba de Palamós permet assegurar que el producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat, és per això que per a aconseguir aquestes certificacions, els restaurants i empreses certificades han hagut de passar prèviament les corresponents auditories, amb diversos controls i valoracions dels tècnics auditors, els quals tenen en compte, entre altres, la qualitat en la manipulació, conservació, transport i presentació que fan del producte Gamba de Palamós en els seus establiments.
Fira de la Gamba de Palamós’25
Aquest acte d’avui s’emmarca dins la Fira de la Gamba de Palamós, que enguany arriba a la 10a edició i que tindrà lloc dissabte vinent, 7 de juny, de 12 a 22 h, a l’esplanada de la llotja del port pesquer del municipi.
Aquesta fira comptarà enguany amb una vintena d’expositors, i durant tota la jornada es podran fer degustacions de gamba a la planxa i de plats elaborats amb aquest destacat producte pesquer local, gaudir d’una àmplia mostra de showcookings que tindran la gamba com a protagonista, o participar en les visites guiades a les barques i a la subhasta del peix.
El programa de la Fira de la Gamba de Palamós inclou visites guiades a dues de les barques d’arrossegament de la flota pesquera local, que es duran a terme a les 13, 17 i 19 h i concretament a les embarcacions Nou Gisbert i Nova Meda; i també visites a la subhasta del peix, ubicada a l’edifici de la llotja, que es programaran a les 13.30,16 i 20 h.
A banda, cal destacar les tres sessions de showcookings que s’organitzaran a l’Espai del Peix i que tindran la gamba de protagonista. Aquesta activitat es programarà durant la tarda (17, 18 i 19 h), amb la participació dels xefs, Quim Casellas, Antoni Izquierdo i Jaume Codolar. Totes les visites programades durant la jornada a les barques de pesca i a la subhasta, així com les activitats a l’Espai del Peix, són gratuïtes.