formacions d’ecoguies
Foto cedida per Grup Costa Brava Centre

El Club Nàutic de l’Estartit ha acollit l’acte de cloenda del cicle de formacions de monitors i guies de busseig ‘ecoguies’ en el qual hi han participat 210 alumnes de 50 centres d’immersió de la Costa Brava.

Les formacions d’ecoguies, cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) en el marc del GALP (Grup d’Acció Local Pesquer), van començar el passat 3 de setembre i estava previst que finalitzessin el 29 de setembre. No obstant, a causa de l’alta demanda, es va optar per obrir una nova convocatòria que farà que s’allargui fins al 3 d’octubre. La bona acollida de la iniciativa s’ha traduït amb la celebració de 12 cursos que s’han fet a 9 municipis de la Costa Brava: Blanes, Cadaqués, Roses, Vall-llobrega, Port de la Selva, l’Escala, i -per partida doble- a Palamós, Tossa de Mar i l’Estartit.

“El busseig s’ha convertit en una activitat amb un total de 28 milions de bussejadors arreu del món. I si ens centrem en la Costa Brava, anualment s’hi fan 140.000 immersions, una part important de les quals en espais protegits”, ha explicat el president de Costa Brava Sub, Genís Dalmau. En termes similars s’ha expressat el director general de Pesca i Afers Marítims. “Aquest projecte encaixa amb l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030, que es fonamenta en un desenvolupament sostenible i respectuós amb l’ús de la mar”, ha comentat Sergi Tudela. Finalment, la gerent del GALP, Anna Masdeu ha volgut destacar la “bona sintonia amb els impulsors del projecte”.

Respectuosos amb el medi

Els monitors, guies, instructors de busseig i directors de centres que han assistit als cursos d’ecoguies han adquirit una premissa fonamental: cal conservar els hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava. Concretament, les formacions en qüestió seran una bona eina per a la conservació dels tres hàbitats marins d’interès pesquer existents a la Costa Brava: el grapissar o fons de maërl, el coral·ligen i les praderies de fanerògames marines.

Durant els cursos, els assistents han rebut formació sobre com organitzar les immersions vigilades, identificar zones vulnerables, aplicació de normes de comportament i bones pràctiques així com resolució de conflictes. Cada formació ha durat 12 hores i un cop finalitzada, el centre i el monitor han rebut un identificatiu conforme han participat en el programa.

Tot i el creixement d’aquesta activitat i la vulnerabilitat del fons marí, fins ara a la Costa Brava no existia cap formació destinada a monitors i guies de busseig que tingués l’objectiu de conservar els hàbitats d’interès pesquer i encara menys sobre com supervisar el comportament dels bussejadors durant les seves immersions. Així doncs, aquesta iniciativa no només ha sigut un èxit d’assistència, sinó que també ha establert un precedent en el procés de conservació dels hàbits marins i d’interès pesquera de la costa gironina.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*